מהו מצב הטיפול בנגיף הפטיטיס C באיזור הדרום?

מומחים מקופות החולים מסבירים על חשיבות הטיפול בנגיף ומהי פעילות הקופה למיגור המחלה בבאר שבע ובדרום

קופת חולים כללית

נגיף הפטיטיס C הינו נגיף שפוגע בכבד, מדובר בזיהום שגורם לדלקת בכבד ויכול לגרום לסיבוכים שכוללים שחמת הכבד וסיבוכיה, סרטן הכבד ומוות. ההדבקה בנגיף נעשית בעיקר על ידי מגע דם עם אדם שחולה בנגיף, בעיקר אנשים שקיבלו דם או מוצרי דם לפני 1992, שימוש בסמים בהזרקה, אנשים שעברו ניתוחים או טיפולים פולשניים במדינות עם שיעור גבוה של הנגיף (לכן מומלץ ביצוע בדיקת סקר לנגיף לחלק מהאוכלוסייה בארץ בהתאם לארץ המוצא).

רוב המטופלים יהיו ללא תסמינים כאשר המחלה ללא סיבוכים, אך ברובם, בדיקות הדם של הכבד (אנזימי הכבד) יהיו מוגברים. הטיפול בנגיף מומלץ על מנת למנוע את הסיבוכים בעתיד ואף משפר את מצב הכבד, כאשר בדרך כלל אנזימי הכבד חוזרים להיות תקינים, התהליך הדלקתי נפסק וכך תהליך הצטלקות מפסיק ואף משתפר. מחקרים שונים הראו שיפור בהצטלקות הכבד, במחקר שבוצע בסורוקה על ידי דר נעים אבו פריחה וחבריו נמצא כי בקרב כ 57% מהחולים שקיבלו טיפול היה שיפור בדרך הצלקת של הכבד, אצל מהם 36% דרגת ההצטלקות נשארה ללא שינוי ואילו רק בקרב 7% הייתה התקדמות. חשוב לציין שבקרב 28% מהחולים שהיה להם דרגת הצטלקות מתקדמת, היה שיפור משמעותי וירידה לדרגת הצטלקות קלה.

 

החל משנת 2015 קיים טיפול פשוט זמין בארץ. מדובר בטיפול על ידי  כדורים, שנמשך כ 8-12 שבועות עם שיעור הצלחה של למעלה מ 97%, והוא זמין לכל המטופלים שחולים בנגיף. ישנה יוזמה של ארגון הבריאות העולמי למיגור הנגיף עד שנת 2030, ובארץ הושקה תכנית לאומית להשגת היעד. כל קופות החולים פועלות באופן אקטיבי לבדוק מטופלים בסיכון, לזהות מטופלים שידועים עם הנגיף ולהציע להם טיפול. תהליך האבחון הוא פשוט ביותר, אך מצד שני ישנם לא מעט חסמים שיכולים לפגוע בתהליך, לכן נדרש שיתוף פעולה מהצד של המטופלים.

אנו ממליצים, לכל המטופלים שהינם בקבוצת סיכון, או שהינם חולים בנגיף, לפנות לרופא המשפחה כדי להעניק טיפול ולמנוע סיבוכים עתידיים.

 

דר נעים אבו פריחה

מומחה ברפואה פנימית, גסטרואנטולוגיה ומחלות כבד

רופא בכיר, מכון גסטרו סורוקה, רכז תחום הגסטרו, כללית מחוז דרום, יועץ גסטרו בקופת חולים לאומית ומכבי. מנהל רפואי מכון גסטרו, אסותא באר שבע

 

לאומית שירותי בריאות

מיגור צהבת נגיפית C הוא פרויקט מהחשובים של קופ"ח לאומית.

הפעילות בנושא מיושמת החל מרמת האיתור של החולים, כאשר הקופה מקצה צוות מקצועי שכל תפקידו לאתר חולים ברמת סיכון גבוה.

מדי שבוע נשלחת רשימה עם כל השמות של החולים המאותרים מהיחידה עד רמת הסניפים ואז נציגות של הסניף יוצרות קשר עם המטופלים ומזמנות אותן לבדיקת סקר ראשונית.

במידה ויוצאים חיוביים מתחילים את התהליך של בדיקת PCR (בדיקת נוגדנים) ואם גם זו יוצאת חיובי, המטופל עובר לשלב הטיפול עם יצירת קשר וליווי צמוד של רופא כבד לכל התהליך עד להגעה לשלב הריפוי.

לאחר שלב הריפוי,  הקשר עם המטופל ממשיך להיות עם רופא משפחה.

עד אז, ישנו קשר אינטנסיבי ורציף עם המטופל על מנת לוודא שכל התהליך החל מרמת האיתור עד רמת הריפוי אכן מתבצע.  

ד"ר תומר עמבר, מנהל רפואי איזורי- נגב כפרי.

קופ"ח מאוחדת  

פעילות הקופה לאיתור וטיפול בחולים בנגיף הפטיטיס סי נעשית על ידי פנייה לחולים באמצעות רכזים, על פי מחוזות, הן בקרב חולים מזוהים מן העבר- "חולים רדומים", וגם בקרב חולים שזוהו במסגרת בדיקות הסקר היזומות, בעיקר בקבוצות סיכון לפי מוצא .

כמו כן, מתבצעת ביקורת של נשים לקראת כל לידה או הריון ובדיקה של אוכלוסיות המטופלות ב. PrEP

בנוסף, נעשית עבודה מול כלל מרכזי "מתדון" לטיפול בנפגעי סמים, בעיקר בצפון במסגרת עבודת המחוז ובשיתוף פעולה עם מכון גסטרו בוולפסון-למרכזים הסובבים את בית החולים.

לצערנו, יש הענות חלקית מצד החולים לבוא ולקבל את הטיפול וכדי לשפר את המצב נדרש שיתוף פעולה של הרופאים, החולים והדוגמים.

 

דר' נתן לדרמן

מנהל תחום מחלות כבד ומחלות דרכי עיכול

בנוסף, נעשית עבודה מול כלל מרכזי "מתדון" לטיפול בנפגעי סמים, בעיקר בצפון במסגרת עבודת המחוז ובשיתוף פעולה עם מכון גסטרו בוולפסון-למרכזים הסובבים את בית החולים.

לצערנו, יש הענות חלקית מצד החולים לבוא ולקבל את הטיפול וכדי לשפר את המצב נדרש שיתוף פעולה של הרופאים, החולים והדוגמים.

דר' נתן לדרמן , מנהל תחום מחלות כבד ומחלות דרכי עיכול, קופ"ח מאוחדת

קופת חולים מכבי

"מכבי שירותי בריאות" רואה חשיבות עליונה באיתור, טיפול וריפוי חולי הפטיטיס סי. מחוז הדרום פועל שנים רבות למיגור המחלה כולל פעילות בשיתוף פעולה הדוק עם רופאי המשפחה, רופאי הגסטרו, עובדות המעבדה והסיעוד ועם שירות בתי הסוהר ומרכז גמילה הנמצאים  בב"ש .

לשם כך אנו פועלים כבר מספר שנים בפרויקט מכוון, כדי להגיע לאוכלוסיות המתאימות ולוודא שהם מקבלים את הטיפול בתרופות החדשות. נעשו מהלכים כלל ארגוניים בכדי ליעל ולפשט את תהליך קבלת הטיפול, כולל הורדת מחיר ההשתתפות העצמית למטופלים, רכישה מרוכזת של התרופה, תמיכה של צוותי רפואה ועוד.

מכבי משקיעה רבות בהדרכת הצוותים הרפואיים, בכנסים, ימי עיון, וובינרים ועוד, בצד זה ישנה פעילות ייזומה וממוקדת מול האוכלוסייה הרלוונטית במתן מידע, הסרת חסמים ועוד.

כמו כן מנובמבר 2021 הצטרפנו למאמצי הסקר הלאומי בתוכנית מיוחדת וממוקדת, המשלבת מסע מטופל.

עד כה סקרנו מעל 80% מהאוכלוסייה בסיכון כפי שהוגדרה על ידי משרד הבריאות.  מכבי מובילה  בין כל הקופות   באיתור החולים וטיפולם .

בכל שנה אנו מגיעים למאות חולי HCV  המטופלים בטיפול התרופתי החדש המביא איתו ריפוי מלא.

נדרש המשך תשומת לב לאומית, בשיתוף כלל הקופות, בהובלת משרד הבריאות.

מגר' ורד רב-הון

הרוקחת המחוזית,

מכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום

חוליו בורמן, מנכ"ל עמותת חץ

העמותה מברכת על הירתמות עיריית באר שבע לטובת העלאת מודעות לנגיף הפטיטיס סי. ישנם עדיין בישראל אלפי חולים שנושאים את הנגיף ועלולים להידרדר לסיבוכים בכבד עד לצורך של השתלת כבד או סרטן כבד , ולכן חשוב מאד לאתר את האנשים בקבוצות הסיכון ולטפל בהם.

בפועל כיום, קצב הטיפול של קופות החולים הוא לא מספיק כדי להגיע ליעד של מיגור של הפטיטיס סי בשנת 2030. ישנן תרופות שנמצאות כולן בסל הבריאות לכלל החולים ומאפשרות להירפא לחלוטין מהמחלה ולכן חשוב לפעול באופן יזום כדי לקרוא לחולים לקבל את הטיפול.

שתפו את הכתבה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp

עמותת חץ

הרשמה לניוזלטר

הירשמו ותמיד תישארו מעודכנים