ראיון עם חוליו – חודש המודעות לסרטן הכבד 2023

ראיון לרגל חודש המודעות הבינ"ל לסרטן הכבד עם חוליו בורמן, יו"ר עמותת חץ – ארגון ישראלי לבריאות הכבד, סגן נשיא ELPA וחבר מוביל בקבוצת העבודה של ELPA בכל הנוגע למחקרים הקליניים.

השנה, חודש המודעות הבינ"ל לסרטן הכבד נסב, רובו ככולו, מסביב לאפשרויות הגילוי המוקדם, ולא בכדי.

זאת, מאחר ועל אף רצינות חומרתו של סרטן הכבד והשפעותיו מרחיקות הלכת על בריאותו ועל איכות חייו של המתמודד עימו, סוג סרטן זה נחשב כקל (יחסית לסוגי הסרטן האחרים) לריפוי, בתנאי, כמובן, שמגלים אותו בזמן, בשלביו המוקדמים.

וכאן, העניין הופך למורכב מעט, ממספר סיבות.

 

למה, בעצם, גילוי מוקדם של סרטן הכבד הוא בעייתי כל כך?

הסיבה הראשונה עוסקת בטווח המחלה – בעוד שסוגי סרטן אחרים מסווגים ל-3 עד 5 דרגות התפתחות בהתאם לסוג הגידול ומיקומו בגוף:

(שלב 0 – מצב טרום-סרטני מתקדם

שלב 1 – גידול סרטני המוגבל למיקום אחד בגוף. בשלב כזה, בדרך כלל, ניתן לנתח ולהסירו בשלמות.

שלבים 2-3 – גידול סרטני שנמצא במיקום אחד בגוף, ההבדלים בין השלבים היא ברמת ההתקדמות.

שלב 4 – גידול ששולח גרורות, או שהתפשט לאיברים האחרים.)

גם סרטן הכבד מסווג, ראשונית בלבד, לשלבים כלליים אלה, אולם, משם, האבחנה מתחילה להתפתל ולהתחלק לשלבים ולתתי שלבים, עד שלבסוף, בטבלת ברצלונה (המסמך המרכז את כל שלבי המחלה) מתועדים כיום לא פחות מ-127 שלבים שונים של סרטן כבד.

חוליו בורמן

הסיבה העיקרית השנייה קשורה לחוסר בסימנים מקדימים – במרבית המקרים, בשלבים הראשון של סרטן הכבד לא יופיעו סימנים מזהים מובהקים שיהיו שונים מכל סוג פגיעה אחר בתפקודי הכבד. יתכנו סימפטומים כמו אובדן תיאבון ועייפות מתמשכת, הופעת כאבי בטן ועליית החום, ואפילו הסימפטום שמזוהה יותר מכל סימפטום אחר עם הפגיעה בתפקוד הכבד – הצהבת העור והצהבת הלובן בעיניים – עדיין לא מדליקים נורות אדומות ולא רומזים על הרבה יותר מבעיה מינורית כלשהי של הכבד. לא אצל המטופל, אבל (חמור יותר!) גם לא אצל הרופאים המטפלים בו.

וכאן, אנחנו מגיעים לסיבה השלישית, שסוגרת את הסדרה – בשל חוסר המודעות הכללי לסרטן כבד ולקבוצות המצויות בסיכון רב יותר להתפתחותו, גם הרופאים שאינם עוסקים ישירות בכבד ובסרטן הכבד, לעיתים קרובות יחשבו על עשרות מצבי בריאות אחרים, שונים, לפני שישלחו את המטופל לערוך את הבדיקות שעשויות לאבחן את מצבו. כך שאמנם, הטכנולוגיות התפתחו רבות בשנים האחרונות (וכיום, אפילו שיטות חדשניות כמו שיטת הביו-מרקרים עומדת לצידם של המטופלים), אולם, לשם כך, אמור להיות רופא כלשהו שיהיה מודע מספיק לאופציה של סרטן הכבד ושיישלח את המטופל לעבור את הבדיקות המתאימות – מאולטרה סאונד ועד ביופסיה.

ורק מספר נתונים על שכיחותו של סרטן הכבד בכדי לסבר את האוזן – על פי WCRF סרטן הכבד נחשב כיום לסרטן ה-6 בשכיחותו בעולם, חמישי בשכיחותו מבין סוגי הסרטן השונים אצל גברים והתשיעי בשכיחותו אצל נשים.

מה הם הגורמים הידועים לסרטן כבד?

סרטן הכבד הראשוני (סרטן ראשוני בכבד) הוא סרטן הנוצר בכבד-עצמו, בניגוד לסרטן הכבד המשני, שבו הגידולים המאובחנים בכבד יהיו גרורות של סרטן שהחל במקום אחר בגוף.

גידול סרטני בכבד הוא גידול הדומה מאד, מבחינות רבות, לסוגי הגידולים הממאירים האחרים. אולם, בניגוד לאחרים, הסרטן בכבד יתפתח, לרוב, על רקע של מחלת כבד כרונית, הצטלקויות בכבד או זיהומים בו.

מי צריך להיות עם אצבע על הדופק ולבקש בדיקות?

למרות שאין נתונים מדויקים על מספרם של החולים בסרטן הכבד בישראל, בכל שנה, בממוצע, מתווספים למעגל החולים עוד כ-250 אנשים, בשלב זה או אחר של המחלה.

 

ישנם  גורמים מובילים בסיכון לסרטן הכבד:

– השמנה/כבד שומני

– מחלות וירליות(הפטיטיס) -להפטיטיס בי יש חיסון – להפטיטיס סי יש טיפול

– מחלות אוטואימוניות  

  אלה מחלות שמובילים ל שחמת הכבד (צירוזיס / Cirrhosis)

 

תורשה – הגנטיקה שמשחקת תפקיד משמעותי בחלק גדול מהמחלות ומסוגי הסרטן, מהווה אף כאן גורם מגביר סיכון, בשל הגברת הסיכון להתפתחותם של מצבי בריאות ומחלות נדירות כדוגמת המוכרומטוזיס (Hemochromatosis).

שחמת הכבד (צירוזיס / Cirrhosis) – מצב שבו רקמות הכבד נהרסות, ובמקומן – מתרחשת הופעתה של רקמה צלקתית (Fibrosis / פיברוזיס).

זיהומים ו / או דלקות בכבד – מצבים שנגרמים על ידי מגוון רחב של סיבות, ממחלות אוטואימוניות, דרך הווירוסים,ה תרופות והרעלנים המסוימים, ועד לצריכת-יתר של אלכוהול.

כך שאם אתם חולים בשחמת הכבד, סובלים ממחלות או מבעיות כבד כרוניות (למשל, הפטיטיס או כבד שומני) או שבקרב משפחתכם קיימת היסטוריה ידועה של מקרי סרטן הכבד – אתם חייבים להיות מודעים הרבה יותר לסכנה שלכם לחלות בסרטן הכבד ולדרוש מהרופא לשלוח אתכם לבדיקות המתאימות!

 

האם ניתן למנוע סרטן כבד?

גם את סרטן הכבד, בדומה לסוגי סרטן אחרים, קל יותר לנסות למנוע ולאבחן מוקדם מאשר לרפא. לכן, חשוב שהאנשים שנמצאים בסיכון הגבוה היותר לחלות בו, יהיו מודעים לסיכון ויקפידו על קיום הבדיקות התקופתיות שלהם אחת לחצי שנה.

זה גם המקום לכתוב, שחשוב לדעת, שגם אם כבר הודיעו לכם שאובחנתם ואתם חולים בסרטן הכבד, עדיין, מסרטן כבד, במקרים רבים ניתן להבריא לגמרי.

במקרה כזה, רצוי מאד שתתייעצו עם מומחים בנושא, עם אנשי עמותת חץ ועם עמותת מושתלי כבד (איתה מצויה עמותת חץ בשיתוף פעולה).

 

תפקידה של עמותת חץ הן במלחמה בסרטן הכבד והן בהגברת המודעות למחלות הכבד השונות

במהלך מעל לשני עשורים שעמותת חץ קיימת, היא ליוותה מאות חולים בסרטן הכבד ובמחלות הכבד השונות, הן בעמידה לצידם בהליכים הרפואיים השונים שעברו והן בייצוג של המטופלים מול גופים רשמיים שונים. כדוגמה לפועלה, למשל, הכניסה העמותה לסל התרופות, בזכות מאבקה העיקש, קרוב ל-20 מהתרופות היעילות ביותר ברחבי העולם שמטרתן טיפול במחלות ובמצבי הכבד. כיום, במקביל להכנסתן של תרופות חדשות, נלחמת העמותה להרחבת הטיפולים הכלולים בסל הבריאות והפיכת "מטריית" הטיפול בחולים להוליסטית ולמולטי-דיספלינארית, בהתחשב בצרכיהם האמיתיים של החולים.

 

במקביל לכל אלה, מתמקדת העמותה במאבק שהיא מובילה על זכויותיהם של החולים. היא עובדת, בשיתוף פעולה מתואם, עם משרד עורכי דין המתמחה בענייני זכויות החולים, ברשלנות רפואית ובהשגת ההטבות השונות לחולים במחלות כבד. כמו כן, מעניקה העמותה לחולים ייעוץ מקצועי בנושאים שונים ואף עומדת לרשותם באספקטים השונים הייחודיים להם, הנובעים למצבם.

שתפו את הכתבה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp

עמותת חץ

הרשמה לניוזלטר

הירשמו ותמיד תישארו מעודכנים